Gezonde leefstijl en gezond gewicht

Heeft u hulp nodig bij het aanleren van een gezonde leefstijl? Kies een leefstijlcoach die bij u past, en ga samen aan de slag.

Bij een gecombineerde leefstijl interventie (GLI) ondersteunt een leefstijlcoach u bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Dit traject duurt twee jaar. In het eerste jaar leert u meer inzicht te krijgen in uw eigen leefstijl. Er wordt aandacht besteed aan thema’s zoals gezond eten, meer bewegen, omgaan met stress, leren ontspannen en goed slapen. U gaat aan de slag met de thema’s die voor u het meest van toepassing zijn. U maakt uw eigen plan. Daarmee leert u ongezonde leefgewoontes af door deze stapsgewijs te vervangen voor gezondere gewoontes. Ook kan een gezonde leefstijl ervoor zorgen dat u minder of geen medicijnen meer hoeft te gebruiken. Het tweede jaar staat in het teken van deze gezonde leefstijl vast te houden. Het doel is niet alleen afvallen, maar vooral ervoor zorgen dat het eraf blijft op een manier die bij u past. 

Dit zorgt bij u voor: 

  • meer energie en fitter voelen; 
  • betere nachtrust; 
  • gewichtsverlies; 
  • betere kwaliteit van leven. 

Gecombineerde leefstijlinterventie

Via Hadoks zijn er vier leefstijlinterventies gecontracteerd: CooL, SLIMMER, Samen sportief in beweging en BeweegKuur. Op de button hieronder vindt u een overzicht van deze interventies, en drie beweegprogramma’s die actief zijn in de regio.

Hieronder hebben wij voor u informatie over GLI CooL uitgelicht.

GLI CooL

Om u hierbij zo goed mogelijk te helpen, maken we gebruik van het programma CooL: Coaching op Leefstijl. Dit programma wordt aangeboden door meerdere leefstijlcoaches binnen onze regio. U wordt doorverwezen naar een leefstijlcoach bij u in de wijk, of u maakt zelf een keuze voor een andere coach die bij ons is aangesloten. Samen bepaalt u welke doelen u wilt behalen, en wat u daarvoor moet doen. Tijdens het programma heeft u meerdere groepslessen met een aantal andere deelnemers.

Deelnemen

Wanneer u wilt deelnemen aan een CooL-programma, dan kunt u dit bespreken met uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij verwijzen u vervolgens door.  

U kunt als verzekerden deelnemen wanneer u: 

  • 18 jaar of ouder bent en gemotiveerd om iets aan uw leefstijl te veranderen. 
  • een BMI heeft vanaf 25 én met een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2.
  • een BMI heeft vanaf 30.  
Bekijk dit filmpje voor een korte uitleg over wat de GLI precies inhoudt.

Vergoed door uw zorgverzekeraar

Deelname aan het leefstijltraject wordt volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. U kunt kosteloos deelnemen aan het leefstijltraject en het heeft geen invloed op uw eigen risico. Wel wordt verwacht dat u gemotiveerd bent om met uw gezondheid aan de slag te gaan. Dat betekent dat u alle sessies aanwezig bent, en ook buiten de sessies actief aan de slag gaat met uw zelf geformuleerde stappen en doelen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het leefstijlprogramma hier. Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op via 070 302 9820 (optie 5), of stuur ons een mail. 

Wat vinden de deelnemers zelf van hun deelname aan GLI CooL? In dit korte filmpoje vertellen twee enthousiaste deelneemsters over hun ervaringen.