Diabetes

Wat is diabetes?

Bij diabetes mellitus (suikerziekte) is er te veel suiker in het bloed. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Suiker in het bloed noemen we glucose. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen glucose uit het bloed halen. Normaal regelt het hormoon insuline dat de cellen overal in het lichaam glucose uit het bloed opnemen. Bij diabetes heeft het lichaam een tekort van het hormoon insuline, of zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Hierdoor wordt het glucosegehalte in het bloed te hoog. Lange tijd een te hoge bloedglucose geeft schade aan uw hart, ogen, nieren en voeten. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes mellitus type 2 (DM).

Meer informatie over diabetes leest u op de website van het Diabetes Fonds.

Uw behandelteam bij diabetes type 2

In samenspraak met u bepalen de huisarts en praktijkondersteuner (POH) hoe uw behandeling eruit gaat zien. Als het wenselijk is, worden andere zorgverleners zoals apotheker, diëtist en/of fysiotherapeut bij uw behandeling betrokken.

Behandeling

U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen kan u de kans op complicaties sterk verkleinen. Indien u rookt, is stoppen met roken het beste medicijn. Uw huisarts en de andere behandelaars kunnen u hierbij ondersteunen in het zorgprogramma DM2. Dit zorgprogramma bestaat verder uit de volgende onderdelen:

  • Uitgebreide jaarlijkse controle om uw klachten en vragen te bespreken.
  • Begeleiding door de huisartsenpraktijk bij het gebruik van uw medicijnen
  • Leefwijze waaronder bewegen en voeding.
  • Zo nodig een voet- of oogonderzoek

Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk om op de geplande controles te komen. Dit kan complicaties voorkomen.

Meer informatie

Lees hier meer informatie over het Leefstijlprogramma.
Vind hier een zorgverlener bij u in de buurt.