Astma

Wat is astma?

Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid.
Vaak gaat astma samen met allergie. Allergische prikkels die een reactie van de luchtwegen kunnen geven, zijn onder meer huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels en stuifmeel. Daarnaast kunnen de luchtwegen reageren op rook, chloorlucht, baklucht, temperatuurswisseling, stoom en mist, maar ook op lichamelijke inspanning en verkoudheid of griep. Meestal krijgt u direct klachten, soms pas na uren. In één familie zijn er vaak meerdere mensen met astma.

Uw behandelteam bij astma

Samen met uw huisarts en praktijkondersteuner bespreekt u hoe de behandeling eruit gaat zien. Als u dat wilt kan de longarts, apotheker, diëtist en fysiotherapeut bij uw behandeling worden betrokken.

Wat u zelf kunt doen

U kunt zelf een bijdrage leveren aan uw gezondheid door te stoppen met roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen. De kans op complicaties worden hierdoor verkleind. Uw huisarts en de andere behandelaars in het zorgprogramma kunnen u ondersteunen.
Het zorgprogramma voor astma patiënten bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Jaarlijks een uitgebreide controle waarin uw klachten en vragen worden besproken.
  • Leefwijze waaronder bewegen en voeding.
  • Zonodig een blaastest (spirometrie).
  • Begeleiding door uw huisarts bij het gebruik van medicijnen en minimaal één keer per jaar controle inhalatietechniek. U kunt hier ook zelf kijken of u goed inhaleert.
  • Indien nodig dieetadvisering.

Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk om op de geplande controles te komen. Dit kan complicaties voorkomen.

Meer informatie

Lees hier meer informatie over het Leefstijlprogramma.
Vind hier een zorgverlener bij u in de buurt.

Lotgenotencontact in uw buurt

Als longpatiënt heeft u veel aan uw arts of verpleegkundige, maar wat u van andere patiënten hoort, is minstens zo waardevol. U leert van ervaringen van anderen. Dat kan bij Longpunt, de ontmoetingen die het Longfonds organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners. Het programma in de regio Haaglanden vindt u hier.

Meer informatie over astma leest u op de website van het Longfonds.