Na ruim twee jaar was het eindelijk weer mogelijk om elkaar ‘live’ te ontmoeten tijdens de Hadoks themabijeenkomst. Een bijeenkomst speciaal voor onze huisarts-leden. De avond had als onderwerp ‘Heeft uw patiënt straks nog een huisarts?’

De druk op de huisartsenzorg neemt toe. Er lijkt een steeds grotere disbalans te ontstaan tussen vraag en aanbod en de verwachting is, dat er een toename van personeelstekort optreedt. Dit terwijl er steeds meer inwoners in de regio bijkomen. Daarnaast speelt ook de transitie van zorg een grote rol.

Regioanalyse

Aanleiding voor Hadoks om de omvang van de arbeidsmarktproblematiek te kwantificeren middels een regioanalyse, met als basis een enquête gehouden onder alle Haaglandse huisartsen.

Tijdens de themabijeenkomst heeft Sabine Vas Nunes, Coöperatiebestuur Hadoks, de eerste resultaten van deze enquête met ons gedeeld. KPMG was aanwezig om ons mee te nemen in de landelijke trends op het gebied van dokters- en zorgpersoneelstekort en vanuit Zeeland was er een projectleider aanwezig die ons een inkijk gaf hoe zij in Zeeland omgaan met de disbalans tussen vraag en aanbod.

Tijdens de break-outs zijn alle huisartsen zelf aan de slag gegaan en tot ideeën en mogelijkheden gekomen hoe we in de toekomst goede huisartsenzorg kunnen blijven bieden.

We kunnen terugblikken op een bijzonder mooie avond. Het is duidelijk dat we voor een uitdagende opgave staan waar we als huisartsen samen met onze ketenpartners, gemeenten en zorgverzekeraars aan zet zijn! Want iedereen wil in de toekomst toch nog een huisarts?