Het is vandaag precies een jaar geleden dat Hadoks de speciale Corona Huisartsenpost in het HagaZiekenhuis heeft geopend. Onze huisartsenpost werd omgebouwd tot een ‘COVID-HAP’ voor alle corona verdachte patiënten uit heel de regio. In 48-uur werd de post, in samenwerking met het HagaZiekenhuis, verbouwd en werden de consultkamers uitbereid van 6 naar 13 kamers. Het was de start van een bewogen en zwaar jaar. Een jaar waarin we intensief hebben samengewerkt met alle huisartsen uit de regio, Hadoks-medewerkers, bestuurders van de ziekenhuizen, GGD, specialisten, apothekers, zorgverzekeraars, het Rode Kruis en alle andere keten-partners die ons geholpen hebben de corona-huisartsenzorg goed te organiseren. Een jaar waar de druk op de zorg enorm was en we nu nog midden in de COVID-zorg zitten.

Rob Jansen, voorzitter Raad van Bestuur Hadoks: ‘Nadat het veiligheidsniveau voor onze regio was opgeschaald naar niveau 4 heeft Hadoks het crisisteam in werking gesteld. De COVID-HAP werd ingericht en huisartsen, verpleegkundigen, post assistenten, mobiel-assistenten en triagisten werkten dag en nacht om de huisartsenzorg op de rit te houden.

In deze pandemie ontstonden mooie initiatieven, zoals een intensieve samenwerking met de Spoedeisende Hulp (SEH) van het HagaZiekenhuis.

Artze Prins, manager Acute Zorg: “Op de COVID-HAP wordt als het ware 1,5-lijns zorg geboden door onze specialisten van de interne geneeskunde en de longgeneeskunde. De specialist kan vanaf de COVID-HAP aanvullende lab- en röntgendiagnostiek inzetten. Dit heeft verschillende voordelen: een patiënt hoeft niet verplaatst te worden, wachttijden zijn korter en er is betere informatieoverdracht. We hebben hier echt met elkaar de beste zorg voor de patiënten neergezet.”

De COVID-huisartsenzorg werd gecentraliseerd en door Hadoks gecoördineerd. Het Triagecentrum van Hadoks werd 24 uur per dag bemand en overdag bereikbaar voor alle huisartsen in de regio die voor een patiënt met een verdenking op COVID een consult bij de COVID-HAPwilden plannen. Niet-mobiele patiënten werden door Hadoks-huisartsen, in beschermende kleding, thuis gezien. Het was een enorme klus om het organisatorisch goed en efficiënt in te regelen.

Rob Jansen: ‘Ik ben bijzonder trots wat wij als Hadoks gezamenlijk voor elkaar hebben gekregen. Op deze manier konden we de patiëntenstromen gescheiden organiseren en konden patiënten zonder COVID-klachten toch veilig naar hun eigen huisarts.

Ook voorzitter van de coöperatie en huisarts Barbara de Doelder is trots.

We hadden bij de oprichting van Hadoks in 2019 niet kunnen bedenken dat we na een jaar als huisartsen voor zo’n grote uitdaging kwamen te staan. Doordat we als Haaglandse huisartsen ons verbonden hebben in de coöperatie Hadoks hebben wij in deze pandemie gezamenlijk de huisartsen-patiëntenzorg zo goed kunnen oppakken. Een gevoel van trots bekruipt mij als ik terug denk aan de enorme inzet van alle huisartsen in de regio om mee te helpen en mee te denken, hoe snel de diensten op de posten werden verdeeld en ook aan de enorme ondersteuning vanuit de organisatie. Het werken onder één Hadoks-vlag heeft echt zijn vruchten afgeworpen.

En nog steeds is een jaar na opening de COVID-HAP geopend en worden de visites naar COVID-verdachte patiënten centraal gereden. Gelukkig is de vaccinatie ook van start en zijn alle huisartsen in onze regio die zich wilden vaccineren, gevaccineerd. Ondanks dat we ons nog steeds in de derde golf bevinden en de cijfers oplopen, denken en dromen we over de toekomst, zonder COVID-HAP.