Maandag 22 april is de Nationale Hartfalenweek van start gegaan. Een landelijk initiatief om bij zowel burgers als patiënten en zorgverleners de kennis en bewustwording rondom hartfalen te vergroten. De week werd maandag in Utrecht afgetrapt met de conferentie ‘Samen de hartfalen-epidemie te lijf’, speciaal voor beleidsmakers en zorgprofessionals uit het hartfalen-werkveld. Op het programma stond onder andere een interactief panel dat werd geleid door dagvoorzitter Twan Huys. Het panel boog zich over de vraag hoe de huidige hartfalenzorg verbeterd kan worden, door bijvoorbeeld meer nieuwe technologieën te benutten, of door anderhalvelijns zorg op te tuigen.

Foto: Tweede van links Margot van der Salm – beleidsadviseur bij Hadoks – tijdens de aftrap van de Nationale Hartfalenweek.

In Nederland hebben ruim 240 duizend mensen de diagnose hartfalen. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens 315 duizend mensen die niet weten dat ze hartfalen hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen klachten die wijzen op hartfalen, niet herkennen of niet serieus nemen.

Om de kennis en bewustwording onder zowel zorgprofessionals als patiënten en burgers te vergroten, vinden er deze week verdeeld over het land verschillende activiteiten plaats. Zo ook in regio Haaglanden. Speciaal voor mensen met een verhoogd risico op hartfalen wordt de informatiebijeenkomst georganiseerd: ‘Hartfalen: een zorg van velen’ over de risicofactoren en onderliggende (hart)aandoeningen die leiden tot hartfalen. Daarnaast worden er diverse scholingen georganiseerd voor zorgprofessionals en geeft Jerrel Dreckmeier – gespecialiseerd verpleegkundige cardiometabool bij Hadoks – een klinische les hartfalen bij VVT-instelling Evita zorgt.

De informatiebijeenkomst ‘Hartfalen: een zorg van velen’ is zowel vanuit de zaal als via een webinar te volgen, en inmiddels zitten beide helemaal vol. Het webinar wordt opgenomen en is naderhand terug te kijken. De link om het webinar terug te kijken zullen wij delen via ons LinkedIn-kanaal.

Meer informatie over de Nationale Hartfalenweek vindt u op de website van Deltaplan Hartfalen.