Donderdag 1 februari is het precies 12,5 jaar geleden dat Hadoks (voorheen Smash) startte met het inzetten van de verpleegkundig specialist (VS) op onze huisartsenspoedposten. Hadoks was een van de eerste huisartsenposten die de toegevoegde waarde zag van het inzetten van deze professionals in de huisartsenspoedzorg. En daar zijn wij trots op!

Onmisbare schakel op onze huisartsenspoedpost

Een verpleegkundig specialist is een HBO-opgeleide BIG-geregistreerde verpleegkundige die aanvullend een tweejarige studie Master Advanced Nursing Practice heeft voltooid. Ze combineren verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen en werken zelfstandig naast de huisartsen op onze huisartsenspoedposten.

In 2011 is Hadoks gestart met twee enthousiaste verpleegkundig specialisten die nog altijd werkzaam zijn bij Hadoks. Eén daarvan is Noor Snoek. “Samen met Susanne Noordermeer ben ik in august 2011 gestart op de huisartsenspoedpost. Mede door onze kennis en ervaring van het werken op de spoedeisende hulp (SEH) hebben wij de rol en functie van verpleegkundig specialist op de huisartsenspoedposten vormgegeven en het team verder uitgebouwd. Door de inzet van verpleegkundig specialisten nemen wij werkzaamheden van de huisarts over en leveren we met elkaar de beste zorg aan onze patiënten.”

Doordat verpleegkundig specialisten, afhankelijk van de ingangsklachten, zelfstandig consulten uitvoeren, hoeven huisartsen in regio Haaglanden aanzienlijk minder diensten te doen in de avond, nacht en weekenden dan in de rest van Nederland. Door hun praktijkvaardigheden en specialistische kennis nemen onze verpleegkundig specialisten taken van de huisarts over, en zijn daarom inmiddels een onmisbare schakel in het zorgproces. Ook patiënten waarderen de vakkundige zorg van de VS. Onderzoek onder patiënten laat zien dat zij geen bezwaar hebben tegen het ontvangen van zorg van een VS.

Toekomstbestendig door opleiden

Inmiddels is de poule van verpleegkundig specialisten bij Hadoks uitgegroeid tot een groot en sterk team van 28 verpleegkundig specialisten. Noor zegt hierover: “Met dit team zorgen wij ervoor dat we de toegenomen zorgvraag op de posten in de ANW-uren samen met de huisarts aankunnen. Daarnaast leiden wij nieuwe specialisten op. Er maken vier VIOS-en (verpleegkundig specialisten in opleiding) onderdeel uit van het team, zodat wij ook in de toekomst huisartsen kunnen blijven ondersteunen”.

Documentaire ‘De Verpleegkundig Specialist’

Dat de verpleegkundig specialist nog niet bij iedereen bekend is, ondervond Gwen Jansen, film- en documentaire maakster. Toen zij in aanraking kwam met een verpleegkundig specialist merkte zij dat nog weinig mensen precies weten wat dit relatief nieuwe beroep inhoudt. Zij heeft daarom verschillende verpleegkundig specialisten gevolgd in hun dagelijks werk en dit vastgelegd in een documentaire.

Een prachtige manier om onze collega’s (en alle andere verpleegkundig specialisten buiten Hadoks) in de schijnwerpers te zetten. Hadoks organiseerde daarom een filmavond voor onze collega’s in het Museon-Omniversum. Samen hebben we gekeken naar de documentaire en gezien – wat wij natuurlijk allang wisten –  dat verpleegkundig specialisten in al haar vormen onmisbaar zijn binnen alle aandachtsgebieden van de zorg!