Samenwerkingsafspraken en hulpmiddelen GGZ

Jeugd en gezinshulp in onze regio

In het kader van het Toekomstperspectief jeugd- en gezinshulp, verzorgt gemeente Den Haag samen met de samenwerkingsverbanden rondomJou en Kracht preventie, basiszorg en specialistische jeugdhulp in Den Haag. Gemeente Den Haag heeft vanwege deze samenwerking een website ingericht met meer informatie over de jeugd- en gezinshulp.


Richtlijnen en afspraken rondom samenwerking volwassenen GGZ

Binnen onze regio zijn er samenwerkingsafspraken gemaakt tussen de verschillende instanties die rondom de GGZ volwassenen GGZ met elkaar samenwerken. Hieronder vindt u een overzicht van de actuele afspraken in onze regio.

Document warme overdracht

In dit document staan beschreven onder welke voorwaarden chronische stabiele patiënten terug zouden mogen worden verwezen naar de huisarts. Deze afspraken zijn opgesteld om huisarts en/of POH-GGZ te ondersteunen, zodat juist niet zomaar iedereen kan worden terugverwezen. Het zijn afspraken die Hadoks met Parnassia Groep heeft gemaakt.

Somatische screening

Tussen Brijder, Crisisdienst Parnassia, SEH van HMC en HagaZiekenhuis en huisartsenspoedpost Hadoks zijn samenwerkingsafspraken gemaakt over de somatische screening bij verwardheid en eventueel verslaving.

Crisisdienst

Dit stroomschema betreft afspraken tussen de huisarts en de crisisdienst van Parnassia Groep in geval van acute suïcidaliteit, psychose, vreemd gedrag, opwinding en verslavingsproblematiek.

Verwijsafspraken GGZ

Dit betreft landelijke afspraken rondom verwijzingen. Niet voor crisis, maar alle GGZ-doorverwijzingen. Ook bijvoorbeeld geldigheid van verwijsbrief etc.


Handige hulpmiddelen voor in de praktijk

Triagetool zelfmoordpreventie

Deze triagetool kunt u gebruiken wanneer een patiënt gedachten heeft over zelfmoord. Hierin staan vragen die u kunt stellen, en het geeft aan welke hulpverlener u kunt inschakelen.

Toolkit GGZ

LHV heeft in samenwerking met GGZ Nederland, MIND en het NHG de toolkit ‘GGZ in de huisartsenpraktijk’ ontwikkeld. Hierin vindt u actuele informatie over verwijsafspraken, de rol van de POH-GGZ en tips en aanbevelingen die u kunt gebruiken in uw huisartsenpraktijk.

Psychiatrie en verslaving

De landelijke stuurgroep toegankelijkheid en wachttijden GGZ heeft in samenwerking met experts een overzicht ontwikkeld van behandelvolgorde en verwijsadvies bij verschillende mate van middelengebruik door patiënten met psychische problematiek. Daarnaast is er informatie beschikbaar op het kennisplatform medicatie in de psychiatrie.

Leeftijdenwijzer

Jeugdigen en ouders hebben recht op privacy. Wilt u weten of u informatie mag delen en onder welke voorwaarden? Zoek het op in deze privacy applicatie voor professionals.

De informatie in deze app voldoet aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Actuele stand wachtlijst

Op de website Weg van de Wachtlijst kunt u lezen wat er wordt gedaan aan de wachtlijst problematiek.

NHG-richtlijnen herhalen medicatie

Het NHG adviseert om met voorzorg om te gaan met het herhalen van specialistische medicatie. 


Tips voor patiënten

Apps

De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR), heeft op haar website een overzicht gemaakt van betrouwbare en relevante apps die bijdragen aan de geestelijke gezondheid.

Zelf aan de slag

In samenwerking met Gemeente Den Haag organiseert Kompassie in en rondom Den Haag verschillende activiteiten voor een goede mentale gezondheid. Zoals assertiviteitstrainingen, workshops over omgaan met piekeren en webinars over psychose en herstel.

Zorgkaarten

Het Haags Steun Systeem heeft op haar website per wijk een sociale kaart gemaakt. Een overzicht van verschillende organisaties, voorzieningen en samenwerkingsverbanden, gericht op GGZ.