Teleconsultatie

De informatie op deze pagina’s van Teleconsultatie zijn geldig tot en met 2023. Per 2024 zal er het een en ander veranderen in de werkwijze van declareren, waardoor ook de informatie op deze pagina zal wijzigen.

Teleconsultatie is een laagdrempelige vorm van consultatie om digitaal een diagnose en/of behandeladvies te vragen aan een medisch specialist van het HagaZiekenhuis of HMC.

Hoe teleconsultatie werkt en welke voordelen het heeft laat dit schema zien. Er zijn twee manieren om een teleconsult op te starten. Voor advies over patiënten die deelnemen aan een chronische zorgprogramma, verloopt de teleconsultatie via het KIS. Voor overige vragen over diagnostiek of behandeling, start de huisarts het teleconsult via ZorgDomein.

Teleconsultatie via het KIS

Voor patiënten die deelnemen aan een chronische zorgprogramma, vraagt de huisarts of POH om een diagnose- of behandeladvies via het KIS. De kaderarts of verpleegkundig- of medisch specialist beantwoordt de vraag. Alle stappen van deze teleconsultatie verlopen via het KIS, en worden vergoed vanuit de keten-DBC.

Teleconsultatie via ZorgDomein

Voor patiënten die niet deelnemen aan een van de chronische zorgprogramma’s, vraagt de huisarts via ZorgDomein een diagnose of behandeladvies aan een medisch specialist van HMC of HagaZiekenhuis.

De huisarts formuleert hiervoor een complete vraag eventueel voorzien van gegevens uit het patiëntendossier (lab uitslagen, medicatie). Daarnaast is het ook mogelijk om bijlagen mee te sturen zoals een ECG.

De medisch specialist beantwoordt het teleconsult binnen 72 uur. In veel gevallen voorkomt dit een verwijzing naar het ziekenhuis. Het voordeel voor de patiënt is dat deze niet naar het ziekenhuis hoeft te gaan en dat er geen aanspraak is op het eigen risico. Merendeel van de specialismen van zowel het HMC als het HagaZiekenhuis biedt deze dienstverlening aan.

Bij te laat beantwoordde teleconsulten kunt u contact opnemen met de betreffende ziekenhuizen. Zorg ervoor dat u daarbij datum, ZorgDomein-nummer en betreffende specialisme vermeldt:

HagaZiekenhuis via Joke van Veen: j.vveen@hagaziekenhuis.nl.
HMC via zdbeheer@haaglandenmc.nl.

Benut de mogelijkheden
van teleconsultatie optimaal
en volg de e-learning.

Wilt u meer informatie over teleconsultatie, neem dan gerust contact met ons op.