Digitaal veilige praktijk

Digitale zorg is niet meer weg te denken. Steeds meer zien we dat e-health wordt toegepast binnen de huisartsenpraktijk. Zeker door en na de coronapandemie is er sprake van een versnelling en uitbreiding van digitale zorg. Tegelijkertijd is er ook een flinke stijging van het aantal datalekken en ‘gijzelsoftware’ aanvallen. Ook een huisartsenpraktijk kan, net als andere organisaties, hier slachtoffer van worden.

Onvoldoende beveiliging van IT-systemen kan leiden tot grote problemen. In het kader van de agenda ‘Digitaal Veilig Den Haag’ heeft de Gemeente Den Haag, daarom de TU Delft gevraagd om – in samenwerking met Hadoks, de LDE Leiden Delft Erasmus universiteiten en de Haagse Hogeschool – een serie kennisclips over cybersecurity te ontwikkelen.

4. Wees voorbereid op cyber security

Er is een aantal zaken die u alvast kunt vastleggen voor het geval u te maken krijgt met een cyberaanval. Dit filmpje laat zien waar u rekening mee moet houden, en geeft meer informatie over de checklist die u aan kunt houden.

3. Multifactor authenticatie

Patiënt-specifieke gegevens horen thuis in een optimaal beveiligd huisartseninformatiesysteem. Zorg daarom bij het inloggen in uw HIS voor een multifactor authenticatie.

2. Vijf concrete tips om uw systemen goed te beveiligen

In dit filmpje wordt kort beschreven waar de meeste datalekken binnen de zorg door worden veroorzaakt. Daarnaast geeft het u de vijf basisprincipes voor digitale veiligheid zodat u concreet weet hoe u uw systemen goed beveiligd houdt.

1. Is uw praktijk digitaal veilig?

Patiëntgegevens worden in het huisartsendomein opgeslagen in extra beveiligde systemen. Waarom zou u zich als huisarts er dan verder nog druk over maken? Zie hieronder het eerste filmpje over cybersecurity.


Tips en informatie

Kijk voor meer informatie over cybersecurity op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum.