Actielijn 3

Actielijn 3 – Mentale gezondheid en passende GGZ Inwoners van regio Haaglanden met een zorgvraag op het gebied van mentale problemen, ontvangen de best passende zorg en ondersteuning op de juiste plaats. Organisaties gaan optimaal met elkaar samenwerken op het gebied van mentale gezondheid. Bij de intersectorale samenwerking denken we breed, naast het medische en sociale domein bijvoorbeeld ook aan scholen, religieuze organisaties, sportverenigingen en andere gemeenschappen.  

Door de beweging om meer preventief samen te werken, huisartsen, ggz en het sociaal domein, in de leefomgeving van inwoners, wordt voortijdig ingegrepen. Hierdoor blijft de gespecialiseerde ggz beschikbaar voor wie het echt nodig is. Concreet krijgt dit nu in Den Haag vorm door onder andere de wijkgerichte opzet van Verkennende gesprekken en Mentale Gezondheidsnetwerken. 


  1. Sterke samenwerking huisartsen, sociaal domein, GGZ.
    Doel: verminderen van mentale gezondheidsproblemen, door inzet op een preventieve aanpak en versterken samenwerking
  2. Robuuste mentale gezondheidsnetwerken in de wijken.
    Doel: Inwoners met mentale problematiek krijgen snel passende ondersteuning door de realisatie van mentale gezondheidsnetwerken in de regio.  
  3. Toegankelijke cruciale zorg. 
    Doel: Noodzakelijke zorg blijft beschikbaar voor inwoners met (ernstige) mentale problematiek. 
  4. Samenhangende aanpak bij ernstige mentale problematiek (o.a. met wonen)
    Doel: Inwoners met (ernstige) mentale problematiek krijgen (dichtbij) passende zorg of ondersteuning waardoor zwaardere zorg en/ of escalatie wordt voorkomen. 

→ Hadoks
→ Xtra
→ ParnassiaGroep
→ Gemeenten



Brede GGZ-bijeenkomst
Bericht november 2024

Tijdens de Brede GGZ-bijeenkomst op 26 november is een gezamenlijke start gemaakt met de nieuwe fase van Actielijn 3 GGZ. Hierbij lag de focus op het versterken van samenwerking, inventarisatie van betrokkenen en het verder uitwerken van thema’s. Tijdens de bijeenkomst werden betrokken personen, verwante programma’s en initiatieven in kaart gebracht om verdere stappen te concretiseren.

  1. Sterke samenwerking tussen huisartsen, sociaal domein en GGZ
    Er zijn gesprekken tussen Hadoks, GGD en gemeenten om de verbinding te zoeken tussen bestaande projecten en programma’s. Binnenkort worden de prioriteiten binnen dit thema met de diverse stakeholders vastgesteld
  2. Robuuste mentale gezondheidsnetwerken in de wijken
    De eerste toetstfase wordt afgerond. De voorbereidingen voor een transformatieplan zijn in gang gezet en er is een werkgroep opgericht. De kick-off voor de transformatieaanvraag heeft plaatsgevonden
  3. Toegankelijk cruciale zorg in Haaglanden
    Er heeft een brede GGZ-bijeenkomst plaatsgevonden en er staan vervolggesprekken gepland in Q1 2025.
  4. Integrale aanpak voor Haaglandse jongeren en gezinnen
    Er worden verkennende gesprekken gevoerd om lopende trajecten te verbinden.
  5. Versterking van zorgaanbod voor inwoners met (ernstige) mentale problematiek
    De gesprekken met de stakeholders zijn gestart om samenwerkingsmogelijkheden te identificeren. Een bijeenkomst over laagdrempelige steunpunten staat gepland in Q1 2025.

Saar de Booij
sdebooij@hadoks.nl



Noor Pelger
npelger@hadoks.nl