Actielijn 2c

Actielijn 2c – Toegankelijke acute zorg. In de regio Haaglanden worden inwoners steeds ouder en komen er ook meer ouderen bij. Vooral het aantal mensen van 75 jaar en ouder stijgt sterk. Door de vergrijzing verwachten we tussen 2022 en 2040 veel meer ouderen die acute zorg nodig hebben. De verwachting is dat het aantal spoedbezoeken aan ziekenhuizen zal stijgen met 25%, huisartsenspoedpost-oproepen met 21% en het aantal ambulanceritten zelfs met 31%. Dit komt vooral doordat er meer ouderen in de regio wonen. De druk op de huisartsenspoedpost, de ambulancedienst en de spoedeisende hulp is nu al hoog, en dit zal naar verwachting in regio Haaglanden sterker toenemen dan in andere regio’s tot 2040. Daarom is het belangrijk dat mensen snel naar de juiste zorg en zorgverlener worden doorverwezen.


Onze ambitie is om met zorgcoördinatie de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de acute zorg in de regio te borgen. Dat doen we door:

→ instroom te voorkomen
→ doorstroom te versnellen
→ uitstroom te versnellen

Tijdig passende zorg ontvangen, met een zo laag mogelijke belasting van de capaciteit, is cruciaal om de druk op de keten, bij de huisarts en huisartsenspoedpost en op de SEH te verlichten. Hiervoor is het noodzakelijk om de acute zorg zo dicht mogelijk bij de bewoner (thuis) te organiseren. Ook digitalisering gaat ons hierbij helpen. Dit vraagt om een andere organisatie van acute 24/7 (thuis)zorg.

Dit willen we doen door een (sub) regionale aanpak met een duidelijke visie op de toekomst en ons te richten op de volgende thema’s:

  • Zorgcoördinatiecentrum (ZCV): Hierbij gaat het om een goed georganiseerde zorg in de regio, zoals acute eenmalige wijkverpleging buiten kantooruren.
  • Spoedpleinen: Centrale plekken waar mensen met acute zorgspoedvragen terecht kunnen.
  • Digitaal regionaal dataplatform: Een digitaal systeem dat snel inzicht geeft in het aantal beschikbare plekken en beschikbaarheid van zorgverleners van de verschillende organisaties, zoals SEH’s, ziekenhuizen, huisartsenspoedposten, verpleeghuis- en thuiszorg organisaties

Uitbreiding samenwerking Spoedzorg Haaglanden
Bericht december 2024

Op dinsdag 17 december zijn we gestart we met de vernieuwde samenwerking met Spoedzorg Haaglanden. Door deze samenwerking worden patiënten in regio Haaglanden die acuut verpleegkundige hulp nodig hebben, nog beter geholpen. 

Vanaf 17 december is het voor Hadoks mogelijk om in de avond, nacht en in het weekend een zorgverlener van Spoedzorg Haaglanden naar een patiënt te sturen voor acute verpleegkundige hulp. Hierdoor voorkomen we onnodige visites van onze huisartsen en ambulanceritten. Patiënten krijgen de aandacht en expertise passend bij hun zorgvraag. 

We starten met drie zorgpaden; 

Triagisten kunnen in overleg met de telefoonarts Spoedzorg Haaglanden inzetten wanneer er patiënten bellen met bovenstaande zorgvragen.

Met deze vorm van zorgcoördinatie zetten we weer een stap om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Samen zorgen we dat patiënten goed en snel geholpen worden door de juiste zorgverlener.


Samenwerking Hadoks en meldkamer ambulance
Bericht: november 2024

Ook met de meldkamer ambulance (MKA) gaan we de samenwerking uitbreiden. Momenteel worden tijdens de ANW uren, telefoontjes van de meldkamer ambulance (112) met uitkomst huisartsenzorg, doorgezet naar het triagecentrum van Hadoks. Ook overdag komen er regelmatig telefoontjes bij de 112 meldkamer binnen die na triage een U2 of U3 uitkomst huisartsenzorg hebben. Met de uitbreiding van onze samenwerking willen we ook deze telefoontjes kunnen overnemen.

We zijn momenteel bezig om alle randvoorwaarden, documentatie en overeenkomsten rond te krijgen. Zodra hier een startdatum voor bekend informeren we onze huisartsen en andere betrokkenen.


Susanne Noordermeer
snoordermeer@hadoks.nl