Actielijn 2b
Actielijn 2b Chronische zorg – Onze regio kampt met een hoog percentage chronische aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. In 2023 heeft 50,2% van de inwoners in de regio ten minste één chronische aandoening. Naar verwachting stijgt dit aantal van 681.870 in 2023 naar 724.670 in 2030. Ook het aantal inwoners met meerdere chronische aandoeningen zal in deze periode toenemen. Dit leidt tot een verhoogde druk op de zorgvoorzieningen.
Deze omstandigheden vragen om een aangepaste zorgaanpak, met aandacht voor het verbeteren van gezondheidsvaardigheden en een integrale benadering die rekening houdt met sociaaleconomische factoren
Ambities Chronisch Samen Sterk
Er is een programma opgesteld – ‘Chronisch Samen Sterk’ dat als doel heeft om in de periode 2024-2027 binnen de hele zorgketen, van nulde tot aan tweedelijn, transmurale programma’s voor chronische zorg te implementeren. Binnen deze programma’s wordt ingezet op het versterken van de kracht van de patiënt, ondersteuning dichtbij, en zo nodig inzet van specialistische zorg. Centrale monitoring en zelfzorg worden gecombineerd met persoonsgerichte zorg, gebaseerd op het concept ‘positieve gezondheid’.
Door de zorg beter af te stemmen op de behoeften van patiënten en hen meer regie te geven, streven we naar de volgende resultaten:
- Meer regie bij de burger/patiënt: Patiënten worden actief ondersteund in zelfmanagement, bijvoorbeeld door eHealth en zelfmonitoring.
- Efficiëntere regionale monitoring: betere afstemming van zorg op basis van daadwerkelijke behoeften, minder opnames, lagere zorgkosten, en minder administratieve lasten.
- Versterkte samenwerking tussen zorgverleners en gemeenschappen: Zorgaanbieders werken intensiever samen, maken gebruik van elkaars expertise en betrekken lokale gemeenschappen bij zorgverlening. Hierbij wordt expliciet aandacht besteed aan de taak die zorgprofessionals, waaronder artsen en verpleegkundigen, kunnen vervullen in de transitie van zorg.
- Inclusieve zorg: Speciale aandacht gaat uit naar kwetsbare groepen met een hoger risico op gezondheidsproblemen, zoals mensen met een lage sociaaleconomische positie en beperkte gezondheidsvaardigheden, zodat ook zij toegang hebben tot passende zorg.
De regio Haaglanden bouwt verder op bestaande samenwerkingsverbanden zoals de Commissie Samen Sterk Haaglanden en de Haagse werkgroepen (Vaten, Nieren, Longen en Suiker), waar reeds transmurale samenwerking plaatsvindt.
Betrokken organisatie
→ Hadoks
→ HMC
→ HagaZiekenhuis
→ Gemeenten
→ Welzijnsorganisaties
→ VVT
Nieuws uit de actielijn!
Groen licht voor snelle toets
Bericht: december 2024
Door het programmateam van Chronisch Samen Sterk is eind oktober het transformatievoorstel ingediend bij de zorgverzekeraar te beoordeling voor de Snelle Toets. We zijn trots dat we groen licht hebben gekregen van de zorgverzekeraars CZ en VGZ. Hiermee hebben we een belangrijke stap gezet richting duurzame en inclusieve zorg voor inwoners met chronische aandoeningen.
Vragen
Margot van der Salm
mvandersalm@hadoks.nl