Veel gestelde vragen

Hoe word ik een Very Important Doctor? Telt een achterwachtdienst ook mee als dienst? Gaan de regio’s in de buurt ook werken met zelfroosteren?

Op deze pagina geven wij antwoord op de meest gestelde vragen die wij over ons implementatieplan ‘Samen staan voor de ANW-zorg’ hebben ontvangen.


Vragen over de Very Important Doctor

Hoe kan ik een Very Important Doctor worden?
Nadat de ledenraad heeft ingestemd met het opgestelde implementatieplan ontvangen alle aangesloten waarnemers en Hid(Ha)’s informatie hoe zij zich kunnen aanmelden. Ook zal er op de website een landingspagina gemaakt worden voor huisartsen die nog niet verbonden zijn aan Hadoks maar wel graag Very Important Doctor willen worden.

Zijn huisartsen in loondienst van een stichting ook automatisch een Very Important Doctor?
Nee, huisartsen in loondienst zijn niet automatisch een Very Important Doctor. Zij moeten zich aanmelden. Praktijken zonder praktijkhoudende huisartsen worden – indien nodig – wel meegenomen in ronde 3 wanneer er diensten open blijven staan. Er wordt dan uiteraard ook gekeken naar het aantal diensten die aangesloten Hid(Ha)’s op naam hebben gezet.

Kan een praktijkhoudende huisarts ook kiezen om geen Very Important Doctor te worden?
Nee, dit kan niet. Praktijkhoudende huisartsen blijven contractueel verantwoordelijk voor de ANW-diensten.

Vallen onder het minimum van 10 diensten voor een Very Important Doctor ook de nachtdiensten?
Ja

Valt onder het minimum van 10 diensten voor een Very Important Doctor ook een achterwachtdienst?
Nee

Is er een berekening gemaakt van het minimaal aantal Very Important Doctor’s die zich moeten aanmelden om het rooster rond te krijgen?
Ja, dit hebben we gedaan op basis van het rooster van 2022 en het toen te verdelen diensten. Op basis van die gegevens zouden we 310 Very Important Doctor’s nodig hebben gehad. Ervan uitgaande dat zij allemaal 10 diensten zouden doen. We gaan er nu vanuit dat er een flink aantal huisartsen meer diensten gaan doen en we dus minder Very Important Doctor’s nodig hebben.

Als Very Important Doctor mag je drie aaneengesloten weken vakantie blokken. Waarom is er gekozen voor drie weken?
Als we kiezen voor meer dan drie weken verwachten we dat dit roosterproblemen gaat opleveren in de zomervakantie. Minder dan drie weken is bij veel huisartsen onwenselijk.

Indien je waarnemend huisarts bent en je weet dat je met zwangerschapsverlof gaat, is het dan mogelijk om Very Important Doctor te worden maar voor minder diensten?
Nee, dit is niet mogelijk. Het minimaal aantal diensten kunnen over heel het jaar ingepland worden, buiten het zwangerschapsverlof om.


Vragen over het rooster

Is het mogelijk om per kwartaal te roosteren?
Dit zijn onderdelen die nog niet definitief besloten zijn. In eerste instantie is het idee om voor een heel jaar te roosteren. Dit wordt binnenkort in de werkgroep verder uitgewerkt.

Welke aspecten worden meegenomen in het vrijroosteren?
Uit de poll tijdens de informatieavond gaf een ruime meerderheid aan, het belangrijk te vinden om te kunnen kiezen uit meerdere aspecten zoals type dienst, locatie etc.. We gaan proberen hier rekening mee te houden. Een en het ander is afhankelijk van het nieuw te kiezen roostersysteem.

Kunnen reeds toegewezen diensten nog verkocht worden?
Diensten kunnen geruild worden. Ze mogen niet langer verkocht worden voor een hoger tarief. Dit staat expliciet in de leidraad.

Gaan de posten buiten onze regio ook werken met het vrijroosteren en de nieuwe tarieven?
Ja, alle regio’s hebben vergelijkbare plannen. Deze plannen moeten uiterlijk 17 februari bij de zorgverzekeraars ingediend zijn. Als 90% van alle posten in Nederland een goedgekeurd plan hebben, kunnen de nieuwe tarieven ingevoerd worden.

Moet het rooster voor 2023 opnieuw gemaakt worden als de nieuwe tarieven gaan gelden?
Dit is nog niet bekend. Hadoks is hierover nog in gesprek met de zorgverzekeraars. Onze inzet is om het huidige rooster te handhaven.


Vragen over de uitbetaling

Kan Hadoks de diensten uitbetalen zoals dit nu is ingeregeld?
Nee, dat kan niet. Alle HDS’s zijn volgens de leidraad verplicht om de huisarts die daadwerkelijk de dienst gedaan heeft, uit te betalen

Als waarnemend huisartsen diensten na 1 april 2023 hebben overgenomen van praktijkhoudende huisartsen tegen een bepaald tarief, wordt dit dan aangepast?
Zodra de nieuwe tarieven ingaan, zal Hadoks de nieuwe tarieven uitbetalen. Voor 2023 is het nog niet bekend wat de afspraken precies zullen zijn. Hierover is Hadoks nog in gesprek met de zorgverzekeraars. Als dit bekend is kunnen we een plan maken hoe we hiermee omgaan.

Wordt het uur van 17.00 – 18.00 uur nog uitbetaald?
Ja


Vragen divers

In het kader van Spoed = Spoed, hoe worden triagisten ondersteund om patiënten met U3 of U4 niet meer te plannen in de nacht?
Het plan met betrekking tot Spoed = Spoed wordt momenteel verder uitgewerkt. Dit heeft gevolgen voor alle mensen werkzaam op de post en ook voor praktijkhoudende huisartsen.

Ziet de belastingdienst huisartsen in het nieuwe systeem ook als zelfstandig ondernemer?
Ja, aan de onderneming van de huisarts verandert niets, behalve dat alle diensten nu wel worden verstrekt en uitbetaald door eenzelfde opdrachtgever. De minister van VWS heeft in januari 2023 aangegeven dat hij laat onderzoeken hoe een gelijke betaling aan alle dienstdoende huisartsen ook binnen wet- en regelgeving geborgd kan worden.

Blijft het kernteam telefoonartsen nog bestaan?
Ja, hierin verandert er niets.

Hoe zit het met ziekteverlof/langdurige ziekte?
Daar zijn nu (nog) geen nieuwe afspraken over. De huisarts die de dienst op naam heeft staan blijft verantwoordelijk voor de dienst en zal vervanging moeten regelen. We nemen dit onderwerp wel mee in de verdere uitwerking van het plan.