COPD

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd, waardoor de patiënt last heeft van benauwdheid. De belangrijkste oorzaak is roken, al kan COPD ook veroorzaakt worden door langdurig werken in een omgeving met veel kleine stofdeeltjes die de longen prikkelen. De longslijmvliezen raken permanent ontstoken, waardoor met name de kleine vertakkingen in de longen onherstelbaar beschadigen.
De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van een piepende ademhaling, u gaat hoesten en slijm opgeven. U wordt sneller moe of kortademig van lichte inspanningen. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra klachten. Uw huisarts kan met een blaastest, spirometrie genaamd, vaststellen of u COPD hebt.

Uw behandelteam bij COPD

In samenspraak met u bepalen de huisarts en praktijkondersteuner (POH) hoe uw behandeling eruit gaat zien. Als het wenselijk is, worden de longarts, apotheker, diëtist en fysiotherapeut bij uw behandeling betrokken.

Behandeling

U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Stoppen met roken is het beste medicijn. Daarnaast kunt u door gezond te eten en regelmatig te bewegen de kans op complicaties sterk verkleinen. Uw huisarts en de andere behandelaars kunnen u hierbij ondersteunen in het zorgprogramma COPD. Dit zorgprogramma bestaat verder uit de volgende onderdelen:

  • Uitgebreide jaarlijkse controle om uw klachten en vragen te bespreken.
  • Leefwijze waaronder bewegen en voeding.
  • Zonodig een blaastest (spirometrie).
  • Begeleiding door de huisartsenpraktijk bij het gebruik van uw medicijnen en minimaal één keer per jaar controle inhalatietechniek.
  • U kunt ook zelf kijken of u goed inhaleert op de website http://www.inhalatorgebruik.nl/ .

Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk om op de geplande controles te komen. Dit kan complicaties voorkomen.

Meer informatie

Lees hier meer informatie over het Leefstijlprogramma.
Vind hier een zorgverlener bij u in de buurt.

Lotgenotencontact in uw buurt

Als longpatiënt heeft u veel aan uw arts of praktijkondersteuner, maar wat u van andere patiënten hoort, is minstens zo waardevol. U leert van andermans ervaring. Dat kan bij Longpunt, de ontmoetingen die het Longfonds organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners. Het programma vindt u op de website.

Meer informatie over COPD leest u op de website van het Longfonds.