Historie

Oprichting plaatselijke huisartsen vereniging
Op 11 maart 1910 werd de Plaatselijke Huisartsen Vereniging (PHV) in Den Haag opgericht om de belangen te behartigen van het grootste deel van de huisartsen in Den Haag en Rijswijk. Het PHV bestuur was ook bestuur van de Doktersnachtdienst. Zij stelden de nachtdienstcommissie in die verantwoordelijk was voor de dagelijkse gang van zaken. Dit was het beginpunt van wat 118 jaar later de Stichting voor Mobiele Artsen Service Haaglanden (Smash) werd.

Huisartsenzorg tijdens Tweede Wereldoorlog
Het is 1939 wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De tragische omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten de Haagse huisartsen noodgedwongen bij elkaar. Praktische zaken en juridische belemmeringen zorgden ervoor dat het PHV bestuur in 1940 zijn leden oplegde om gezamenlijk vanaf 22.00 uur ’s avonds de huisartsenzorg voor het grootste deel van Den Haag en Rijswijk te verzorgen. Nergens anders in Nederland werden zulke initiatieven genomen. Na de Tweede Wereldoorlog werd op 4 augustus 1946 de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) opgericht en werd ook de Haagse PHV onderdeel van deze organisatie.

Verder onder nieuwe naam Smash
Door een voorspoedige samenwerking nemen vanaf 2002 alle huisartsen in de regio Haaglanden deel aan de Doktersnachtdienst. Door de vele veranderingen was ook de organisatie ook toe aan een nieuwe naam. Dit werd Smash, Stichting Mobiele Artsenservice Haaglanden. Smash groeide uit tot een brede organisatie voor patiënten die met spoed een huisarts nodig hebben in de avond, nacht of het weekend. Smash heeft dan op drie locaties een huisartsenpost en is verantwoordelijk voor de huisartsenzorg in de regio Haaglanden.

Start nieuwe organisatie Hadoks
Vanaf 1 januari 2019 vormt Smash samen met ELZHA (chronische zorg), SHOP (POH GGZ) en HKH (scholing) de huisorganisatie Hadoks Holding B.V. De eerstelijns zorginstelling voor huisartsenzorg in Haaglanden.