Ziekenhuizen en zorgorganisaties zetten overal in Nederland palliatieve afdelingen op voor coronapatiënten. In de bedden komen alleen patiënten te liggen die volgens de artsen zullen gaan overlijden. Het doel hiervan is om stervende patiënten en hun familie beter en met meer rust te kunnen begeleiden, omdat daar op de ‘normale’ covid-19-afdelingen te weinig tijd voor is. 
De extra bedden – in ziekenhuisvleugels, ouderenzorginstellingen, hotels en congrescentra – zijn ook nodig omdat naar verwachting zo veel coronapatiënten zullen overlijden dat niet iedereen meer thuis zal kunnen sterven.

Hotels

Ook huisartsen en ouderenzorginstellingen zoeken in heel Nederland naar locaties. ‘Wij hebben nu een hotel op het oog dat kan uitbreiden tot 200 bedden’, zegt Rieuwk Visser, bestuurder van huisartsengroep Hadoks in de regio Haaglanden. ‘Daarin komen mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is en voor wie wij insturen naar het ziekenhuis als huisartsen niet zinvol vinden. Als je ze aan de beademing legt, komen ze er nooit meer vanaf. Dat kun je hun niet aandoen. Wij willen er alles aan doen om te zorgen dat het voor hen geen lijdensweg wordt.’

Lees hier het hele artikel publicatie Volkskrant 28-03-2020