Elk jaar organiseert Hadoks de ‘Radenmiddag’. Een middag waarop alle raden van Hadoks elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Dit jaar stond in het thema van de ‘Chronische zorg’.
Op donderdag 3 april waren het Coöperatiebestuur, Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen, Cliënten adviesraad, Ondernemingsraad en het Management team uitgenodigd in het oudste buurtcentrum van Nederland, De Mussen. Al bijna een eeuw vervult het centrum een rol van betekenis voor meerdere generaties in de Schilderswijk. Na een heerlijke lunch, stond een bezoek aan het gezondheidscentrum De Rubenshoek op het programma. En met het heerlijke weer en Chronische zorg als overkoepeld thema van deze middag, gingen we uiteraard wandelend.

Multidisciplinair samenwerkingsverband
De Rubenshoek is een multidisciplinair samenwerkingsverband, een centrum voor Geïntegreerde EerstelijnsZorg. Huisarts Aletta van Luin, directeur van de Rubenshoek Astrid de Boer en POH Sandra te Brake vertelde hoe ze binnen het centrum samenwerken met verschillende disciplines om zo de patiëntenzorg, toegespitst op de wijk, goed te organiseren. Met toewijding en samenwerking dragen zij bij aan een betere gezondheid en welzijn van de bewoners in de wijk.

Groepsconsult blijkt succesvol initiatief
Tijdens een groepsconsult, een bijeenkomst van anderhalf uur i.p.v. van het normale tien minuten consult, leren inwoners over hun aandoening en wat zij hier zelf aan kunnen doen. Naast Loise en Martin zijn er tijdens de bijeenkomst ook een leefstijlcoach, wandelcoach, fysiotherapeut en een maatschappelijk werker aanwezig zodat er direct kennis gedeeld kan worden. Ook vinden er metingen plaats, start het consult met een wandeling en is er ruimte om vragen te stellen.
Dit initiatief is inmiddels zeer succesvol gebleken, en wij zijn trots dat Hadoks, in samenwerking met CZ en de gemeente Den Haag, heeft kunnen bijdragen aan het organiseren van de financiering.

Toekomstvisie chronische zorg
Als laatste onderdeel van de middag stond de toekomst(visie) van de chronische zorg van Hadoks op het programma. Met 700.000 inwoners in 2030 die minstens één chronische aandoening heeft, waarvan ruim 230.000 inwoners twee of meer chronische aandoeningen, een relevant onderwerp.
De afgelopen jaren is er veel gebeurd en ontwikkeld op het gebied van chronische zorg. Zo is er ingezet op verbetering van de kwaliteit van zorg, wordt er gewerkt volgende de NHG richtlijn en zien we een daling van complicaties. Het team is fors uitgebreid en ook zijn er meer kaderhuisartsen verbonden aan het chronische zorg team.
Hadoks collega’s Margot van der Salm en Karin Busch gaven een doorkijkje in de toekomstvisie van Hadoks en de regionale aanpak binnen Haaglanden gezonder!. Samen met onze partners uit de regio richten we ons de komende jaren op transmurale zorgpaden, digitale zorgverlening en zetten we in op data gestuurde zorg en monitoring. Met de enorme uitdagingen waar we als regio voor staan, is samenwerking en verandering hard nodig om de chronische zorg toekomstbestendig te maken.
We kijken terug op een bijzonder inspirerende en geslaagde middag en bedanken gezondheidscentrum de Rubenshoek en buurtcentrum de Mussen.