Regionale huisartsenorganisatie Hadoks, clusterorganisatie SAHEL en de ICT-ontwikkelaars PharmaPartners en Topicus ondertekenden 18 februari een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar. Efficiëntere digitale eerstelijnszorg in regio Haaglanden is de inzet.

De vier organisaties gaan zich de komende vijf jaar richten op een nog betere samenwerking tussen eerstelijnszorgverleners in de regio Haaglanden. Ze hebben het voornemen dat aangesloten huisartsen bij Hadoks en apotheken bij SAHEL voortaan zoveel mogelijk in hetzelfde ICT-landschap samenwerken. PharmaPartners levert het huisartseninformatiesysteem Medicom en het apotheekinformatiesysteem Pharmacom. Topicus maakt het landschap compleet met het huisartsenpostinformatiesysteem: het VIPLive Spoed EPD. Deze samenwerking binnen de eerste lijn maakt ook de samenwerking met andere zorgaanbieders in de regio een stuk eenvoudiger.

Hadoks zet zich in voor toekomstbestendige huisartsenzorg.

– Rob Jansen, voorzitter raad van bestuur

Uitdagingen in de zorg aanpakken met IT

Rob Jansen, voorzitter raad van bestuur bij Hadoks, is positief over de samenwerking. “Hadoks zet zich in de regio Haaglanden in voor een toekomstbestendige huisartsenzorg. Met de huidige uitdagingen, zoals het personeelstekort en de groeiende zorgvraag, is een samenwerking als deze onmisbaar.”

Suzanne van Aarle, managing director huisartsenzorg bij PharmaPartners, vult aan: “Regio Haaglanden telt ongeveer 720.000 inwoners en de regio is nog lang niet uitgegroeid. Dat is een enorme toenemende druk op de eerstelijnszorgverleners in de regio. Om alle inwoners te voorzien van passende, toegankelijke zorg, is betere onderlinge communicatie en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en patiënten nodig. Dat bereiken we alleen met innovatieve ICT-ondersteuning.”

Betere regionale samenwerking

Huisartsenposten in Den Haag werken al acht jaar met het VIPLive Spoed EPD van Topicus. Hugo Brand, directeur van Topicus: “Wij ontwikkelden VIPLive Spoed EPD voor huisartsenposten. Door deze samenwerking met PharmaPartners kunnen we nu de informatie uit Medicom nog beter op de huisartsenpost beschikbaar maken. Dat is een belangrijke stap om de communicatie en gegevensuitwisseling in de regio Haaglanden te verbeteren.”

Belangrijke stappen voor de digitale zorg

“Het is fijn dat de neuzen in onze regio dezelfde kant op staan”, zegt Jan van Deursen, bestuursvoorzitter van Stichting SAHEL (Samenwerkingsverband Automatisering Haagse Eerste Lijn). “SAHEL zet zich in voor een optimale samenwerking tussen eerstelijnszorgverleners. Het gebruik van dezelfde informatiesystemen in de gehele regio heeft veel voordelen. Niet alleen voor zorgverleners, maar vooral ook voor de  patiënt. Betere communicatie met behulp van digitalisering zorgt uiteindelijk voor een efficiënter en kwalitatief beter zorgaanbod. Het brengt de zorg dichter bij de patiënt en zorgt voor meer eigen regie en inzicht in de gezondheid. Met deze samenwerking wordt een belangrijke stap gezet naar optimale eerstelijnszorg in onze regio.”